Страници

26 декември, 2007

ОДП-Монтана - благотворителна акция

Седем деца-сираци на служители на ОДП-Монтана получиха по 480лв., събрани при благотворителна акция от полицейската дирекция в гр.Монтана. Малчуганите бяха дарени със сумите в навечерието на Коледа лично от Директора комисар Светли Петков. Младежите бяха сред специалните гости на тържественото събрание в местната дирекция.
Цялата статия >>

19 декември, 2007

Румънец ще дирижира Коледното матине на Община Монтана

Камерен струнен оркестър от Държавна филхармония – Видин, ще свири на традиционното Коледно матине в Монтана. Концертът ще се състои на 21 декември в художествена галерия “Кирил Петров”. Началният му час е 10,30.
В програмата на матинето са включени популярни и обичани произведения от Вивалди, Бах, Пърсел, Моцарт, Барток, Сен- Санс, Щраус, Христосков, Абаджиев.
Цялата статия >>

13 декември, 2007

Фолклорна мозайка редят в Монтана лауреати на фестивали

Петнадесет формации и индивидуални изпълнители от региона ще подредят пъстра фолклорна мозайка на 17 декември в Монтана. В концерта “Дошли са ми добри гости” ще участват самодейци от Железна, Замфирово, Лом, Медковец, Монтана и Чипровци. Словесен фолклор, народни песни и кръшни хора ще забавляват публиката час и половина в отоплената добре голяма зала на Драматичен театър - Монтана. На сцената му идния понеделник след 18 ч. ще се представят танцов ансамбъл “Младост” към Общински Младежки дом и школа за български народни танци “Стоянови”, народен хор “Пъстренец” и детската му група “Пъстренец Junior”, камерно-вокална формация “Торлашки напеви” към ГПЧЕ “Петър Богдан”, ромския танцов състав “Шам” от Монтана. Влашки танци ще покаже фолклорен ансамбъл “Дунав” към НЧ “Постоянство” от Лом.
Цялата статия>>

12 декември, 2007

Плакати с правилата за транслитерация във всички училища в страната

3000 плаката с правилата за транслитериране на българските собствени имена на латиница ще бъдат разпространени във всички училища в страната. Инициативата е в рамките на информационна кампания на Министерството на държавната администрация и административната реформа, която беше представена днес, 11 декември 2007 г., от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев пред ученици и учители от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Н. Вапцаров” в София.
Цялата статия>>

08 декември, 2007

Над 1500 бедни в Монтанско остават без помощи

бюрата по труда във Видин и Враца спасили хиляди, в Монтана не

1542 ма мъже и жени от област Монтана, живеещи от социални помощи, ще останат без пари от 1 януари догодина. Това се случва заради поправките в Закона за социалното подпомагане, според които трудоспособни безработни граждани нямат право да живеят от помощи повече от 8 месеца.
В областите Видин и Враца застрашените от отпадане са общо 1156. Във Враца само 391 мъже и жени е възможно да останат без работа и без пари от държавата. Във Видин техният брой е 765.
Данните за тези лица са събирани първоначално през юли. Тогава цифрата за трите области е била 5 315. В Монтанско застрашените са били 2392-ма, в област Видин 1 481, а във Врачанско 1 439 души.
"От юли до 20 ноември бюрата по труда са търсили тези хора и са ги насочвали към конкретни работни места. Във Враца и Видин работата е свършена по-добре, отколкото в Монтана", каза директорът на Регионалната служба по заетост Бранимир Ангелов.
3 597 души са насочени към работа. Половината от тях са наети и вече работят. Останалите са отказали да заемат съответните места. Част от тях , защото не отговаряла на ценза им, а другите без основателна причина.
Основна част от хората са започнали работа по различни програми за субсидирана заетост, каза още Бранимир Ангелов. Повечето от гражданите, живели дълго на социални помощи, са без квалификация. 62 на сто са с основно и по-ниска образование, почти 20 % пък нямат никакво образование, а само 18 на сто имат завършен 12-ти клас. С квалификация пък са 14%.
Въпреки ниския ценз на бедните експертите от бюрата по труда са длъжни да насочат към конкретно работно място всеки.
Последната справка показва, че най-много бедняци ще останат без пари след 1 януари в община Лом 467 души. Броят на застрашените от отпадане социално слаби в община Берковица е 269, в община Вълчедръм те са 190, в Монтана и Вършец по 177. В община Чипровци само един остава без държавна помощ догодина, а в Георги Дамя-ново10 души.
Според анализите на експерти от агенцията по заетост в област Монтана най-много бедняци ще се чудят от какво да живеят не само заради компактните ма­си ромско население, сред които има голям процент безработни , а заради недобре свършената работа на бюрата по труда.

06 декември, 2007

Кражби от офиси и фирми

На 04/05.12.2007г. в гр.Монтана неизвестно лице разрушава част от стена на складово помещение в Складовата база в областния град, собственост на монтанска фирма, прониква в склада и извършва кражба на различни марки стекове с вносни цигари. Количеството, марките цигари, както и размерът на причинената щета се изясняват. По случая работи РПУ-Монтана.

04 декември, 2007

Kум Рьонг се готви за нови състезания

Повече от 60 инструктори от цяла България взеха участие в провелия се треньорски семинар на 1 и 2 декември на националния стадион "Васил Левски" в столицата. Сред тях бе старши треньорът на врачанския клуб по таекуон-до Илия Цветков - 3 дан, както и един от помощниците му - Калин Василев - 1 дан. Семинарът бе ръководен от корееца Ким Унг Чол и обхвана методика и тактика на видовете спаринг, улична самоотбрана и самоотбрана срещу оръжие. Стартира нова предсъстезателна подготовка на представителния отбор, който ще представи клуба на турнира "Децата - приятели на полицията!". Турнирът ще се проведе на 16 декември в Перник. Ден преди това ще се проведе общо отчетно събрание на федерацията в Благоевград, на което ще присъстват и двамата треньори на Кум Рьонг - Илия и Ирена Цветкови. Веднага след състезанието в Перник започва подготовка за изпит запокриване на ученически степени, който ще се проведе на 19 януари в Етрополе.
Дарик враца