Страници

23 януари, 2008

Обучение по програма „Здравен медиатор"

Обучителната програма „Здравен медиатор” цели да подобри достъпа на уязвимите групи до системата на здравеопазване, както и способностите на системата да решава здравните проблеми на тези общности.
Очакванията са, че реализацията на тази обучителна програма за придобиване на професионална квалификация „здравен медиатор” ще подпомогне процеса на посредничество между уязвимите групи и отговорните здравни институции и по този начин ще се постигне равен достъп до здравни услуги за всички граждани на Република България.
От област Монтана ще бъдат обучени четирима души. Информацията за обучението /обучителната програма и длъжностната характеристика на здравния медиатор/ е изпратена на кметовете на община Монтана, където ще има двама нови медиатори, община Берковица – 1, и община Якимово – 1.
Цялата статия>>

21 януари, 2008

Официално стартира антикорупционната кампания във Враца


От днес в l1.00 часа официално стартира антикорупционната кампания на Областна администрация – Враца. Тя ще тече през цялата година и ще търси активизиране на гражданската нетърпимост, относно корупцията в различни сфери – държавни институции, местни администрации, здравеопазване, образование, митници, данъчни служби и др. В качеството си на председател на комисията за борба с корпуцията областният управител д-р Антонио Георгиев проведе днес работна среща с шефовете на регионални медии. На поканата му се отзоваха управителят на вестник „Конкурент” Даниел Бузов, собственикът на ТВ „Враца” Владимир Михайлов и управителят на вестник „Враца днес” Иво Йорданов. Срещата постигна обединявне на усилията и абсолютна подкрепа от страна на медиите в борбата срещу корупцията. Елетронните медии ще излъчват клипове и дискусионни студиа по тази тема. Печатните медии ще публикуват безплатния телефон за сигнали за корупция 0800 11 092, електронния адрес за сигнали – anticorruption@vr.government.bg, както и правителственията сайт – htpp:// anticorruption.government.bg, който функционира от миналата година. Медиите ще излизат и с авторски материали на разследващи журналисти по темата. Нашата задача е да увеличим доверието на хората и да направим така, че без да се страхуват, жителите на областта ни да сигнализират за съществуващи корупционни практики, схеми и механизми, каза областният управител. От страна на медиините шефове кампанията ще бъде напълно подкрепена и развита. Благодарен съм, че се отзовахте, обърна се към тях д-р Антонио Георгиев, защото без вас - гласът и очите на обществото, нито една инициатива няма да постигне резултат. Комисията за превенция и борба с корпуцията работи дейно от 2 006 година. Въпреки откритите безплатни телефони, поставена пощенска кутия, възможности за сигнализиране по електронен път, статистиката сочи, че за 2006 година в комисията са подадени общо 5 сигнала, а за миналата 2 007 година – 7 сигнала. Всичките са внесени по компетентност към институциите, които имат законово право да разследват. За хода на кампанията и регистрираните сигнали Комисията ще обявява пред хората чрез медиите.

16 януари, 2008

Зачестиха набезите на бракониери в горите около Видин и Монтана

“В последните 10 дни зачестиха набезите на бракониери на територията на лесничействата във Видин и Монтана”, каза инж. Васил Иванов, управител на Районно управление по горите - Берковица. Той уточни, че преобладаваща част от нарушителите са от ромските общности в двата областни града. Според Васил Иванов продължителните студове карат ромите да бракониерстват в горите.
Цялата статия>>

09 януари, 2008

ТД на НАП Монтана акцентира на новостите, при деклариране на доходите

От ТД на НАП Монтана информират, че за първи път тази година данъците върху доходите ще се декларират и плащат до 30 април. За подаване на декларация след този срок ще се налага глоба, а върху обявени, но неплатени налози, ще се начисляват лихви.
Досега данъците се декларираха до 15 април и се плащаха без лихви в 1-месечен срок от подаване на декларацията.
Цялата статия>>