Страници

29 март, 2008

Строят вятърни генератори край изворите на Огоста

Високо в планината, под самия връх Ком, където господари са слънцето, снегът и вятърът, скоро ще се завъртят перките на огромни вятърни генератори. Те ще произвеждат енергия без да увреждат природата. Технологията е класическа, изпълнението обаче е напълно съвременно. Подобни генератори от десетилетия произвеждат еленергия в Холандия. Проектът край село Дълги дел ще се реализира от чуждестранни инвеститори. Община Георги Дамяново участва в него с аортна вноска, тоест осигурява терена за генераторите.
Всеки от тях ще е с диаметър 100 метра и всяка перка ще е с такава дължина. Монтажът на техниката започва това лято в Чобан кория. Надморската й височина е над 1000 метра, вятърът никога не стихва и само в късите юлски нощи може да се усети дъха на лятото. Оттук тръгват най-мощните извори на Огоста. На няколко километра само е известният извор Конярски кладенец. Легендата разказва, че тук нощували керванджиите, натоварили златото, събрано в бързеите на Огоста от раята.
Една нощ, след дълъг преход, голям керван спрял край извора. Разгорещените коне утолили жаждата си от него. На сутринта всички били мъртви. Защото, водата в извора е недокосната от слънцето, това е снегът от Ком, превърнат в кристални капки.

22 март, 2008

Тодоровден в село Чирен

Тодоров денТрадиционното честване на празника Тодоровден в село Чирен събра много участници и зрители. Сред зрителите бяха и областният управител на област Враца д-р Антонио Георгиев и народният представител г-жа Христина Христова. Те осигуриха наградният фонд от общо 200 лева за І, ІІ, ІІІ и ІV място за надбягванията с коне. Празникът се превърна в атракция и богато на дисциплини спортно съревнование. Кметът на селото Диян Дамянов връчи по 10 лева награда на класиралите се на І място в 100 метра бягане под и над 15 години. Първото място в надбягване с каруци взе 20 лева. Отборът, спечелил тегленето с въже, взе същата сума. Дърпане на автомобил с кон на 50 метра за време пък се превърна в най-забавната атракция. Най-силният в дисциплината състезател взе 20 лева. Жури, в чийто състав влизаше и обалстният управител, определи две награди от по 20 лева за най-хубаво украсен кон. Като грижовни стопани и хора с фантазия се изявиха Иво Дешков и Милен Димитров

21 март, 2008

Казлодуй Околчица

И тази година областният управител на Враца поиска от Министерството на финансите допълнителни средства към бюджета на общините за различни дейности по провеждане на националния поход „По стъпките на Ботевата чета”. За миналата година по настояване на д-р Антонио Георгиев на общините, през чиито територии преминава походът, бяха дадени 70 000 лева. Сега областният управител иска общо 193 000 лева. „Общините от областта полагат огромни финансови и организационни усилия за безпроблемно провеждане на походаи поддържане на висок патриотичен дух на участниците чрез многобройни културни прояви. През настоящата годинаочакваме в похода на българия да се включат и групи от Република Сърбия, Република Словакия и Румъния с по 15 участника. За достойното представяне на Област Враца като домакин и предоставяне възможността на повече участници да извървят пътя на Ботевата чета е необходимо и финансовото обезпечаване на инициативите и дейностите по провеждане на Ботевите дни и националния поход, така мотивира искането си към министър Пламен Орешарски врачанският областен управител.

16 март, 2008

Създаването на дясна партия БНД тръгва от Монтана

Партия Българска нова демокрация ще бъде учредена до средата на май. Решението на парламентарната група обяви в Монтана депутатът доц. Борислав Великов. Заедно с колегите си той бе в града за откриването на първия в страната партиен офис на БНД. Той се намира на ул. „Стефан Караджа” 4, етаж 3. / входа до „Анаконда в бившето Военно окръжие”/. В него ще има ежедневна приемна на граждани в часовете от 11 до 13 часа и от 16 до 18 часа.
Най-вероятната дата за учредителния конгрес на партия Българска нова демокрация е 11 май – Денят на светите братя Кирил и Мегодий” .
Ще водим зряла политика, която ще даде добри плодове. Ще бъдем добрата дясна алтернатива на сегашното управление. Почтеност в делата ни и занапред ще бъде нашата отличителна черта, обеща доц. Великов.
БНД ще има самостоятелно място в политическия живот на страната, прогнозира Николай Свинаров. България трябва да бъде управлявана от десноцентристи поне два мандата и БНД да е един от важните фактори в това управление. Изключително важно е да споменем, че не искаме да коалираме десни формации, а около ценности да обединим повече десни избиратели. Надявам се с програмата ни да успеем да реализираме тази наша цел, категоричен е Свинаров.
Депутатите от Българска нова демокрация потвърдиха, че ще работят за качествено здравеопазване и образование, които да достигнат до всеки гражданин. Водещата сила в дейността ни ще бъде стремежът на всички българи към подобряване условията на живот и развитие на страната ни като модерна европейска държава. За реализирането му заставаме твърдо зад съвременните десноцентристки принципи и тяхното прилагане в обществената, икономическата и политическата сфера, заяви председателят на парламентарната група Борислав Ралчев.
След откриването на офиса депутатите от БНД доц. Борислав Великов, Борислав Ралчев, доц. Атанас Щерев, Валентин Милтенов, Татяна Калканова, Ваня Цветкова, Илко Димитров, Николай Свинаров, доц. Пламен Панайотов и Бойко Боев се срещнаха с над 300 граждани и симпатизанти в голямата зала на Младежкия дом. На всички тях бе раздадена по една ябълка – символ на мъдростта, връзката със земята, свежото начало, както и на заявката на новата партия БНД да води зряла политика, която да дава зрели и добри плодове.

01 март, 2008

Цветомила Петрова се върна в игра, отборът и губи от лидера „Дуанав еконт"

Баскетболистките на Монтана претърпяха загуба със 74:86 точки от лидера Дунав Еконт /Русе/. Загубата от по-класния отбор, който е лидер в шампионата не бе изненада за зрителите в зала Младост. След близо месец прекъсване заради травма на коляното в игра се завърна капитанката на Монтана Цветомила Петрова.
Отборите си разделиха по две части. Първата бе спечелена от русенки с 32:15 точки и солидна преднина позволи на гостенките да си дадат почивка в следващата, която бе за „Монтана". На почивката авансът на „Дунав" бе от 12 точки -37:49. След подновяването на играта сценарият се повтори и лидерките в шампионата отново заиграха на пълни обороти и спечелиха частта при 25:16. Следващата баскетболистките на „Монтана" я взеха, но загубиха мача със 74:86. Мариета Кърчовска игра без смяна за нашите и завърши с 21 точки, още толкова добави и Жени Димитрова. За Дунав най-резултатна бе, Даниела Петева с 25 точки.