Страници

31 октомври, 2008

Депутат и кмет дариха екскурзия в Гърция на 50 пенсионери от Замфирово

50 пенсионери и инвалиди от Замфирово, повечето читалищни самодейци, бяха на екскурзия в южната ни съседка Гърция. Те посетиха исторически места, черкви, крепостни стени в Солун, Драма и Кавала. Пътуването е подарък за възрастните и болни хора от народният представител доц. Борислав Великов, който дари 1000 лева. Община Берковица отпусна още толкова.
На 1 ноември – Деня на будителите – ръководството на читалището и на дружествата на пенсионерите и инвалидите са поканили доц. Великов и кмета Милчо Доцов, за да им благодарят за сбъднатата мечта да отидат на екскурзия в чужбина. На този ден своята 80-годишнина ще отбележи читалище „Развитие” в берковското село.
В 17 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на патрона на селото Замфир Попов. След това е предвидена почти тричасова културна програма на читалищните колективи и гости от съседни селища.

27 октомври, 2008

Музика и социализъм

Какво са писали медиите за западната музика по време на социализма. Интересни статии от печатните медии от 1970-1989 година. Научете забравени факти за вашите любими изпълнители.

23 октомври, 2008

Констатиране на огнище от птичи грип в Германия

Областният управител на Враца издаде заповед до кметовете на 10-те общини за мерки, които трябва да се предприемат в населените места във връзка със сигнал за поява на птичи грип в Германия. Вчера след обяд се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. На него беше докладвана обстановката на територията на областта. Тя е спокойна. Няма сигнали за инфлуенца по птиците в България. Опасността от пренасяне на заразата от огнището в Германия обаче съществува. Затова са взети определени мерки. Заповед №566 на областния управител д-р Антонио Георгиев посочва, че до 24 октомври 10-те общини трябва да проведат свои заседания на Епизоотичните си комисии. В заповедта още пише да се приберат на закрито фуражите за изхранване на птиците. Домашните птици да са заградени в дворове и да не се допуска контакт между домашни и диви птици, както между водоплаващи и други видове птици. Хората да информират незабавно в случай на заболяване или смърт на домашно пернато местния ветеринарен лекар и кмета. Заедно с РДВР да се спре продажбата на птици по тържища и животински пазари. Да се направят съвместни провреки на орнитоложките и ловно-рибарските дружества и лесничействата за наличие на болни или умрели диви птици.

04 октомври, 2008

ТД на НАП Монтана продължава проверките на земеделски производители

14 инвентаризации на земеделски производители извършиха през август и септември
оперативните на ТД на НАП Монтана. Обект на проверките са били частни земеделски
производители – физически лица, нерегистрирани по ЗДДС и декларирали в ДФ
„Земеделие” по-големи размери на стопанисваната от тях земеделска земя, и юридически
лица, регистрирани по Търговския закон.

В резултат на инвентаризациите 2-ма земеделски производители са регистрирани по
ЗДДС. На 1 от тях е възложена проверка за установяване на факти и обстоятелства, за
да се установи датата на достигане на оборота за задължителна регистрация, а на
другия е възложена ревизия за определяне размера на данъчните задължения. Съставени
са и 6 акта – 5 за нередовно подаване на декларация образец 1 и 6 и 1 за нередовна
отчетност.

Проверките продължават. Сега се проверяват още 2 зърно-преработвателни предприятия,
1 склад за съхранение на зърно и 3-ма земеделски производители, регистрирани по
Търговския закон. Резултатите ще бъдат оповестени в края на годината.

02 октомври, 2008

Врачански фирми влизат в Молдова

На провелата се среща днес между председателя на софийския Българо-молдовски бизнес клуб Ласко Лазаров и областния управител в присъствието на шефовете на ТПП и БСК, представител на Строителната камара и зам.-кмета д-р Слави Георгиев стана ясно, че в дните от 22 до 25 октомври в Кишинев, Молдова, ще се проведе Аграрно-технически панаир.
Цялата пала №5 в панаирното градче в столицата Кишинев е запазена за участие от страна на български фирми. Представянето на бизнес възможностите за сътрудничество между България и Молдова и бъдещите ползи за област Враца днес беше по инициатива на областния уппавител д-р Антонио Георгиев. По информация на г-н Лазаров Молдова е доста привлекателна за инвестиции държава. Тя е близо да България, няма езикова пречка, има 14 безмитни зони в нея, като 2 от тях са в райони с българско население. Интересно за държавата е това, че еврото и доларът спрямо местната валута – леята, падат. Страната има нулев данък печалба, цената на жилищните площи и имотите е ниска, работните заплати – също, браншове като строителство и търговия със строителни материали, изграждане на инфраструктура, лека и хранително-вкусова промишленост, козметика и фармацевтика, са добра инвестиция за наши фирми.
Безмитните зони улесняват изнасяне на стоки към страни от бившата СССР, което максимално разширява търговските пазари. Молдова е изцяло газифицирана държава, а цената на газта и горивата е много ниска. Големи възможности има за изнасяне на производствени линии там. Чрез врачанските бизнес сдружения – ТПП и БСК, чрез регионалната камара на строителите и съдействието на областния управител Враца ще направи крачка към популяризиране на региона и неговия бознес, търсене на нови пазари на фирмите и привличане на работна ръка при нас.