Страници

17 април, 2009

Оперативните на НАП Монтана отчетоха изтеклото 3-месечие

112 акта за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство са съставили за първото 3-месечие на годината инспекторите от сектор «Проверки» на ТД на НАП Монтана. Те са резултат от почти 200 тематични и около 70 текущи проверки.
Осъществени са 88 проверки и наблюдения на търговски и производствени обекти. 53 от тематичните проверки са за спазване на осигурителното законодателство. 42 са на лица от рискови браншове. 14 са инвентаризациите.
41 от текущите проверки са по подадени сигнали и жалби. 20 са осъществени съвместно с други контролни органи.
От началото на годината са съставени 21 акта за неспазване на осигурителното законодателство – 8 на Кодекса за социалното осигуряване /КСО/, 7 на Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя /ЗГВРСН/ и 6 на Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/.
18 акта са съставени за неспазване на Наредба Н-18 от 2006 г. – 11 за неиздаване на касови бележки и 7 за други нарушения. 73 от всички съставени актове са за нарушения на други закони. 4 преписки са предадени на сектор „Ревизии и проверки” за селекция и последваща ревизия. Над 9 хил. лв. възлизат влезлите в сила към 31 март наказателни постановления. Над 7 хил. лв. е размерът на платените влезли в сила.
Почти 5 хил. лв. е стойността на издадените наказателни постановления за нарушения на данъчното законодателство, а над 1000 лв. на осигурителното.