Страници

13 октомври, 2009

Сайтът на НАП е номиниран за участие в конкурс

Интернет страницата на Националната агенция за приходите http://www.nap.bg/ е номинирана за участие в конкурса БГ Сайт. Участниците са разделени в 12 категории. Сайтът на приходната администрация е номиниран в категорията „Публична администрация и НПО”.
Инициативата за най-престижните у нас уеб награди за български сайт провежда десетото си юбилейно издание.
Критериите, по които се провежда конкурсът, са: експертна оценка на база съдържание, дизайн, функционалност, техническо изпълнение и др.
В екипа на журито са включени експерти, ръководители на значими сайтове или фирми, водещи специалисти в областта на уеб, представители на бизнеса и др.
Победителите ще бъдат обявени на официална церемония през идния месец.
Гласуването стартира в 12 ч. днес и ще приключи в 18 ч. на 4 ноември.

10 октомври, 2009

НАП настоява за спешни законодателни промени

За да повиши Националната агенция за приходите събираемостта на данъците и осигуровките, са необходими спешни промени в данъчното и осигурителното законодателство.

Приходната администрация предлага да се ограничи възможността физически лица, участвали в управлението на фалирали търговски дружества, да ръководят новорегистрирани фирми. Търговските пълномощници или упълномощените представители на фирми с големи данъчни дългове да отговарят лично с имуществото си като трети задължени лица за неплатените задължения на фирмите, предлага още НАП.
Да се въведе ограничение на плащанията в брой, като всички лица бъдат задължени да превеждат по банков път суми над определен праг, предлагат още от агенцията. Свързването на всички касови апарати у нас с електронните системи на НАП е другото предложение на приходното ведомство. По този начин значително ще намалее делът на сивия сектор и ще се ограничи масовата практика на укриване на обороти, счита агенцията.
Сред предложенията на НАП е и промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с която да се даде право на ревизорите да извършват т. нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Такава правна възможност има по отношение на данъците, но не и за осигуровките. Това решение ще помогне да се преустанови практиката двама работодатели да осигуряват работници, извършващи една и съща работа на една и съща територия и в рамките на идентичен бизнес, на съвсем различен осигурителен доход.
Да се обсъди възможността за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв. на 100 000 лв., предлага още НАП.