Страници

26 април, 2012

Европейски ден на солидарността между поколенията

За четвърта поредна година Фондация Лале организира Национална кампания за отбелязване на 29 април – Европейски ден на солидарност между поколенията. Тази година денят е още по-значим, защото 2012 година е Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.
  Целта на кампанията е да се насърчат разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и да се провокира интереса на обществото към темата за солидарността между хората.
През настоящата седмица десетки граждански организации от цяла България реализират разнообразни инициативи, основани и насърчаващи взаимно разбиране и

18 април, 2012

СДС предлага закон срещу агентите на комунистическите тайни служби

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.
Законопроектът предвижда ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия. Проектотекстовете ще важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на Омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг. Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост.
Изпълнението на закона е възложено