Страници

02 октомври, 2008

Врачански фирми влизат в Молдова

На провелата се среща днес между председателя на софийския Българо-молдовски бизнес клуб Ласко Лазаров и областния управител в присъствието на шефовете на ТПП и БСК, представител на Строителната камара и зам.-кмета д-р Слави Георгиев стана ясно, че в дните от 22 до 25 октомври в Кишинев, Молдова, ще се проведе Аграрно-технически панаир.
Цялата пала №5 в панаирното градче в столицата Кишинев е запазена за участие от страна на български фирми. Представянето на бизнес възможностите за сътрудничество между България и Молдова и бъдещите ползи за област Враца днес беше по инициатива на областния уппавител д-р Антонио Георгиев. По информация на г-н Лазаров Молдова е доста привлекателна за инвестиции държава. Тя е близо да България, няма езикова пречка, има 14 безмитни зони в нея, като 2 от тях са в райони с българско население. Интересно за държавата е това, че еврото и доларът спрямо местната валута – леята, падат. Страната има нулев данък печалба, цената на жилищните площи и имотите е ниска, работните заплати – също, браншове като строителство и търговия със строителни материали, изграждане на инфраструктура, лека и хранително-вкусова промишленост, козметика и фармацевтика, са добра инвестиция за наши фирми.
Безмитните зони улесняват изнасяне на стоки към страни от бившата СССР, което максимално разширява търговските пазари. Молдова е изцяло газифицирана държава, а цената на газта и горивата е много ниска. Големи възможности има за изнасяне на производствени линии там. Чрез врачанските бизнес сдружения – ТПП и БСК, чрез регионалната камара на строителите и съдействието на областния управител Враца ще направи крачка към популяризиране на региона и неговия бознес, търсене на нови пазари на фирмите и привличане на работна ръка при нас.

Няма коментари: