Страници

04 ноември, 2010

За втора поредна година кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени” докосна сърцата на хората

Резултатите от благотворителната кампания «Шанс за живот, шанс за нови спомени» показаха, че българите са отзивчиви и състрадателни. Благодарение на средствата събрани до момента, бяха закупени 33 пулсоксиметрични апарата, а първите 27 болници в България вече получиха оборудването.

Пет от най-големите акушеро-гинекологични отделения в София – СБАЛАГ Майчин дом ЕАД; 2-ра САГБАЛ Шейново ЕАД; 1-ва САГБАЛ Света София ЕАД; 2-ра МБАЛ ЕАД София; СБАЛДБ ЕАД София и 1-ва МБАЛ ЕАД София бяха сред първите болници, които получиха дарения в рамките на кампанията «Шанс за живот, шанс за нови спомени». Неонатологичните отделения на МБАЛ Бургас АД, МБАЛ Д-р Стамен Илиев АД - Монтана и МБАЛ Проф.Д-р Ст. Киркович АД - Стара Загора също получиха дарения. Болници, включени в кампанията, са сред онези, които отчитат най-висок процент на преждевременно родени деца и където се концентрира лечението на рискови новородени.

Дарените пулсоксиметри ще подобрят значително качеството на медицинската грижа при преждевременно родените деца със забавена кардио-пулмонална адаптация. Благодарение на дарениете апарати eкипите на неонатологичните отделения получават навременна и точна информация за жизнените показатели на преждевременно родените деца. Апаратът е част от терапевтичната стратегия която се прилага при преждевременно родени деца. Пулсоксиметърията, която се извършва посредством него позволява ранното диагностициране на дихателна недостатъчност, помага за предотвратяването на късните неврологични последствия и спомага за намаляването на ранната и късната неонатална смъртност.

Представителите на болниците, оцениха високо инициативата на Procter & Gamble и изразиха искрената си благодарност и признателност, като същевременно предоставиха и множество данни свързани с преждевременно родените деца. Доктор Коларова, директор на неонатологичното отделение в МБАЛ Бургас, където приблизително 30% от новородените са деца са рискови , сподели: „На практика, мониторинг с пулсоксиметър е нужен за всяко дете, което има забавена кардио-пулмонална адаптация. Пулсоксиметърът, който получихме благодарение на кампанията, ще ни даде възможност да следим повече деца по-прецизно. По този начин ще можем да прилагаме навременно и качествено лечение и ще дадем шанс на повече деца да растат здрави и да имат пълноценен живот.”

Благотворителната кампания „Шанс за живот, шанс за нови спомени” се организира за втора поредна година. Разтревожени от растящия процент на преждевременно родени деца в национален мащаб, от Procter & Gamble се стремят да помогнат на обществото да промени тази тенденция. С помощта на проф. Емилия Христова, кампанията цели да помогне за намаляването на процента преждевременно родени деца чрез дарения на оборудване и разпространяване на образователни материали по темата в болници и медии. Средствата за кампанията се събират чрез продажбата на продукти част от портфолиото на Procter & Gamble.

Една от основните идеи на кампанията е да предизвика обществено внимание към проблема и да провокира съпричастността на хората. „Бихме искали да благодарим на всички български граждани, които се присъединяват към каузата и дават своя принос за спасяването на повече детски животи. Резултатите от кампанията са окуражаващи и сме уверени, че до края на инициативата ще можем да осъществим целта си да дарим 41 пулсоксиметрични апарата”, заяви Оливия Чибутарио, мениджър външни връзки в Procter & Gamble.

До този момент даренията са достигнали до 22 града в източна, западна и централна България. Освен апаратура, до всяка от болниците достига и по един специален подарък - късче от Стената на мечтите, която беше създадена в началото на кампанията. В седем поредни дни в центъра на София бяха последователно монтирани три стени, на които всеки жител или гост на столицата можеше да напише своята мечта или пожелание до преждевременно родените деца и техните семейства. След като тези три стени се изпълниха с любов и надежда, отделни късчета с мечти и пожелания поеха на път, за да намерят своя дом във всяка от болниците, предвидени да получат дарение от програмата „Шанс за живот, шанс за нови спомени”. Градовете, които предстои да получат дарения са в южната част на страната.

Няма коментари: