Страници

26 април, 2012

Европейски ден на солидарността между поколенията

За четвърта поредна година Фондация Лале организира Национална кампания за отбелязване на 29 април – Европейски ден на солидарност между поколенията. Тази година денят е още по-значим, защото 2012 година е Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.
  Целта на кампанията е да се насърчат разнообразни съвместни дейности на хора от всички възрасти и да се провокира интереса на обществото към темата за солидарността между хората.
През настоящата седмица десетки граждански организации от цяла България реализират разнообразни инициативи, основани и насърчаващи взаимно разбиране и
солидарност между поколенията. До момента инициативите са 43 от 34 населени места. Организират се срещи, беседи, състезания, конкурси, музикални и танцови представления и др. В приложената допълнителна информация са посочени част от инициативите в кампанията.
Денят 29 април се отбелязва като Европейски ден на солидарност между поколенията от 2008 г., когато по предложение на Словенското председателство Европейския съвет прие този ден, за да насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз. Солидарността между поколенията има ключова роля за развитието на по-справедливи и устойчиви системи в отговор на икономическите и социални предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес. Осъзната е необходимостта от действия за по-справедливо разпределение на ресурсите, отговорностите и участието за развитие на добро сътрудничество между поколенията във всички социални и икономически сфери.
xxx 
Фондация Лале е неправителствена организация, основана през 2004 година. Нейната мисия е да насърчава социалната отговорност в българското общество, като стимулира сътрудничество между гражданското общество, бизнеса и държавата за подобряване на качеството на живот и възможностите за развитие на хората в България.
Фондация Лале предлага финансова и техническа подкрепа за граждански организации, като до момента е предоставила безвъзмездно финансиране за реализирането на повече от 600 проекта в цялата страна на обща стойност над 12 милиона лева.

Няма коментари: