Страници

13 юни, 2014

В края на април приходите съставляват 30,5% от планираните, което е най-добрият резултат за последните пет години

Пламен Орешарски
Този вот на недоверие утвърди практиката на опозицията да атакуват с вотове на недоверие политики на кабинета, в които точно настоящата опозиция се провали най-видимо в предходния управленски период. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в парламента, след като беше отхвърлен вотът на недоверие. „Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд.лв. в рамките на техния мандат. Днес това ни принуждава да емитираме нов дълг, за да рефинансираме и тези 4 милиарда, наред с
по-стари дългове“, каза премиерът. Той напомни и за дефицитите от 4,7% и 3,2% от предходния мандат, както и намаляването на фискалния резерв от около 8 млрд.лв. на под 4 млрд.лв. „В края на април същият е 6 млрд.лв“, изтъкна премиерът.
Министър-председателят обърна внимание, че в края на април приходите съставляват 30,5% от планираните, което е най-добрият резултат за последните пет години. „Коментираха се и секторни политики и забавени реформи – сякаш в предходния мандат се направиха каквито и да е реформи. Както в енергетиката, така и в здравеопазването заварените дефицити в средата на миналата година и до днес препятстват оздравяването на тези сектори“, заяви премиерът. Той беше категоричен, че фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки. „Фискалните ни показатели са между най-добрите измежду 28-те страни-членки“, категоричен беше министър-председателят.

Няма коментари: