Страници

02 юли, 2014

Цветлин Йовчев: Абсолютно необходимо е назначаването на главен секретар по новия закон

Цветлин Йовчев
Няма как технологично да не бъде назначен главен секретар, обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на брифинг за медиите в парламента. Той изтъкна, че ако не е назначен главен секретар, няма как да бъдат назначени главни директори и областните директори. По думите му ще бъде блокиран целият процес по предлагане на структурата, числения състав и преназначаване на състава на МВР. „Мисля, че не е сериозно и въобще не може да се обсъждат такива хипотези. Не може да хвърлим системата в хаос“,  категоричен беше Йовчев и добави, че е абсолютно необходимо да бъде назначен по новия закон главен секретар.
Министърът подчерта, че главният секретар не е политическо назначение, а професионална фигура и не би трябвало да се влияе от
политически процеси. „Това беше смисълът и това заложихме, когато вървяхме към приемането на един такъв закон. Мисля, че всички ще подкрепят това, че ни е необходима професионална администрация“, заяви Йовчев.
На въпрос за БОРКОР министърът обясни, че на служителите на МВР, които са били командировани там, е изтекъл срокът на командироване. „До този момент не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от БОРКОР. Не е много удачно функционирането и съществуването му в този формат. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни“, каза министърът. Той добави, че се обмислят варианти за създаване на звено, което да покрие функциите му и да има и нови функции. „При всички положения не мисля, че можем да продължим да отделяме такива средства, каквито се изразходват към момента, без да има насреща сериозни резултати“, подчерта Йовчев.
В отговор на журналистически въпрос министърът изтъкна: „ Ако вложите малко усилия, няма да бъде трудно да видите кои наистина вървяха в тази посока да подбуждат паника в населението. При всички положения това не е ДАНС“.

Няма коментари: