Страници

18 август, 2014

България заема водеща позиция в европейския добив на минерални суровини

миньор
Минерално-суровинната индустрия създава ресурсната основа на съвременната икономика, а България заема една от водещите позиции в европейския добив на минерални суровини. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки по повод професионалния празник на миньорите, който беше отбелязан с тържествено събрание в столицата. Според премиера, от изключително значение е този отрасъл да се развива динамично – в съответствие с българския национален интерес и приоритети, както и в съзвучие с най-добрите европейски и световни практики.
Премиерът Близнашки отбеляза, че когато се говори за миньорската професия, определяна като една от десетте най-опасни професии в света, в съзнанието на всеки от нас възникват две представи. Първата е свързана с романтичния образ на
героя от стихотворението на Христо Смирненски „Въглекопач“. Другата изграждат драматичните картини на трагични инциденти с миньори в различни точки на света – в мина „Ораново“, в Чили, в Турция, в Китай. По думите на министър-председателя, когато се говори за миньорския труд, не бива да се имат предвид само хроничните проблеми, пестенето на средства за сметка на безопасността и нормативните пропуски.
Министър-председателят напомни за указа на цар Фердинанд през 1903г., с който определя 18 август, деня на Успението на Св. Иван Рилски, за Ден на миньорската професия. „Един от най-обичаните и почитаните български светци е патрон на хората, които с труда си осигуряват светлина и топлина във всеки дом“, подчерта премиерът Близнашки.
По време на тържественото отбелязване на Деня на миньора в София Хотел Балкан министър-председателят проф. Георги Близнашки връчи наградите за постигнати най-добри годишни резултати в минерално-суровинната индустрия в категориите „Средни предприятия“ и „Големи предприятия“.
Alive Directory

Няма коментари: