Страници

04 ноември, 2014

проф. Георги Близнашки връчи на Антон Дончев държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

С благодарност за духа и за урока по достойнство, който преподава на поколения българи с труда, с творчеството и с личния си будителски пример, министър-председателят проф. Георги Близнашки връчи на акад. Антон Дончев държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”. Отличието беше присъдено на изтъкнатия български писател за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.
„Благодаря Ви, че с всяко Ваше слово ни приближавате към същността ни на достоен за бъдещето си народ”, каза премиерът Близнашки. Той припомни думите на твореца, че достойнството е гръбнакът на личността и
обществото, който държи главата изправена и челото високо – не се купува, не се продава, но без него няма общество, няма личност. „Склонен съм да вярвам, че достойнството ни се свежда не до способността ни да оцеляваме в тежки времена, а до волята да останем себе си и да пазим същността си на хора-личности. Това е достойнството на народ от личности, а не от оцеляващи. И едва ли има толкова изтънчено и същевременно правдиво перо, което да пресъздаде тази истина”, подчерта министър-председателят.
При приемането на наградата акад. Дончев изрази дълбоко признание към ролята и делото на Св. Паисий Хилендарски: „Той е може би най-ярката звезда от съзвездието на хората, които ние наричаме български будители”. Според писателя, за съжаление, въпросът на отец Паисий „Защо се срамуваш да се наречеш българин”, са думи към нашето съвремие. „Трябва да кажем: Ние сме българи. Трябва да сме щастливи, че сме българи. Какво повече да иска човек от това да съзнава, че е член на една нация. Нацията е общност от хора, които имат общо културно наследство, общи ценности, пренесени през вековете от поколение на поколение, за да може въз основа на тези ценности да бъде издадена тяхната лична карта, техният паспорт, в който пише „Аз съм българин”, заяви Антон Дончев. Той посочи още, че изводът, който прави от дългогодишните си изследвания за следите, оставени от българската нация в историята, са за „общност, която е знаела накъде да върви, как да върви и която е защитавала своето достойнство”.
„Раздел първи в Хартата за правата на човека е за правото на достойнство. То е преди свободите и останалите права, защото е гръбнак, основоположник и защитник на правото ни да стоим изправени”, подчерта акад. Антон Дончев.
Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за 2014 г. беше определен от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, и членове проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ, проф. Светослав Кокалов – ректор на Националната художествена академия, проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Красимир Петров, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров. Останалите й лауреати през годините са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, чл.-кор. проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн.

Няма коментари: