Страници

18 май, 2016

Бойко Борисов: Има потенциал за развитие на търговско-икономическото сътрудничество с Узбекистан

Темата за развитието на икономическите отношения между България и Узбекистан беше основна по време на днешните разговори между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Узбекистан Ислам Каримов.
Премиерът Борисов е придружаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков при първото посещение на български правителствен ръководител в Узбекистан от началото на установяване на дипломатически отношения между двете страни.
Министър-председателят подчерта, че за България Узбекистан е
икономически партньор, с когото желаем да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. Според Борисов съществува голям потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, който към настоящия момент не се оползотворява в пълна степен. Министър-председателят обърна внимание на българския интерес от увеличаване и диверсифициране на двустранния стокообмен, който за миналата година е в размер на едва 20,712 млн. щ. долара.
Премиерът Борисов отбеляза, че Българо-узбекистанската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество е ефективен механизъм за активизиране на търговско-икономическите връзки между двете ни страни и отчете напредъка, постигнат по време на последната й сесия през февруари т. г. в Ташкент. Наред с това той отбеляза необходимостта от реализирането на повече инициативи за представяне на експортните възможности на двете страни и подпомагане на деловите контакти.
Борисов поздрави президента Каримов за отличната организация на конференцията „Нефт и газ на Узбекистан”, която е дала възможност и за международно представяне на нова българо-узбекистанска инвестиция. Посочено беше, че съвместните предприятия, които действат на територията на Узбекистан (в парфюмерийната и козметична продукция, конфекцията и производството на метални съединения) са сред уважаваните в страната.
Бихме приветствали по-широк интерес на узбекистански инвеститори към българската икономика, изтъкна премиерът Борисов. Той посочи, че България е отлично място за инвестиране в Югоизточна Европа благодарение на стабилността, ниските разходи за стартиране на бизнес и благоприятната бизнес среда. Според министър-председателя има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес. Президентът Каримов и премиерът Борисов посочиха, че обменът на специалисти и взаимното посещение на делегации биха ускорили процеса на взаимодействие в тези области.
В сферата на транспорта българските фирми разполагат със значителен капацитет за участие в реализацията на Програмата за развитие и модернизация на инженерно-комуникационната и пътно-транспортната инфраструктура на Узбекистан. Също така страната ни има готовност да създаде условия за подготовка в България на управленски кадри за предприятия на малкия и среден бизнес в рамките на стартиралата неотдавна програма на ЕС за устойчиво развитие в селските райони на Узбекистан.
Премиерът Борисов запозна президента на Узбекистан и с концепцията за създаването на регионален газоразпределителен център на територията на страната ни. Той подчерта, че се работи усилено за реализацията на проекта „Балкан“ и гарантирането на газовите доставки в региона на Югоизточна и Централна Европа. Министър-председателят също така изрази интерес към приоритетите на Узбекистан за гарантиране на енергийната сигурност на страната.
Премиерът Борисов отбеляза, че визитата му е израз и на желанието политическите контакти между двете страни да станат по-интензивни. Той изрази надежда Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България. По думите му, това ще улесни политическите, икономическите и културните връзки между народите на двете държави, както и ще даде стимул за повече пътувания на български граждани в Узбекистан.
Президентът Каримов прие отправената от министър-председателя Бойко Борисов покана да осъществи посещение в България.

Няма коментари: