Страници

09 ноември, 2008

Позиция на Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

Утре пред Министерски съвет ще се състои протест срещу правителствената политика за хората с увреждания. Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ застава изцяло зад протестните искания на Национално представителните организации на хора с увреждания и организации за хора с увреждания. Смятаме, че в България правата на хората с увреждания са тотално пренебрегнати. Правителството няма реална политика за тази част от българското население. Бездействието на управляващите води до нарушаване на елементарни човешки права.

Хората с увреждания в България са изправени на ръба на своето физическо оцеляване. Пенсиите на тези български граждани са мизерно ниски, много под прага на бедността в страната. Интеграционните добавки за хората с увреждания не покриват дори най-елементарните нужди, за които са предназначени. Архитектурната и социалната среда не им позволява да водят пълноценен живот. Безработицата сред хората с увреждания е изключително висока. Те са лишени от ползването на нужните им съвременни помощни технически средства. Управляващите дори премахнаха нулевата ставка на ДДС и на митата върху инвалидните колички и другите помощни средства.

На Агенцията за хората с увреждания е вменена само бутафорна роля и тя не може пълноценно да изпълнява функциите за които е създадена.

Политиката на българското правителство спрямо хората с увреждания граничи с геноцид.

Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ има за свой основен приоритет в социалната сфера защитата на правата на хората с увреждания. Години наред предлагаме конкретни мерки за подобряване на техния живот, но управляващите не чуват нашите предложения. През 2006 година на широк граждански форум представихме „Програма за политика за хората с увреждания до края на мандата на 40-то Народно събрание”. Тя беше предоставена на всички отговорни институции. Впоследствие, Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ внесе в парламента пакет от законодателни предложения, засягащи политиката за хората с увреждания. Тези предложения, както и мерките в Програмата бяха отхвърлени с пренебрежение от управляващите.

Отчитайки всичко това, ние заявяваме, че предстоящите протести на хората с увреждания в България са напълно основателни. Ние активно ще ги подкрепим и участваме в тях.

1 коментар:

Анонимен каза...

До кога лицата с увреждания няма да имат право на интеграция? До кога в решенията на ТЕЛК ще пише " Без право на всякакъв вид труд"? Подкрепям вашата позиция.