Страници

07 януари, 2011

VIES декларациите – само по електронен път

НАП Монтана уведомява за промяна в режима на подаване на VIES декларациите от началото на т. г. Съгласно последното изменение в Закона за ДДС от 1 януари 2011 г. VIES декларациите задължително трябва да се подават по електронен път. От тази годината всички фирми, които са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и са задължени да подават VIES декларации, трябва да изпращат ДДС документите си в НАП само по електронен път.

Това означава, че дружествата, които са извършили вътреобщностни доставки, доставки като посредник в 3-странна операция или доставки на услуги с място на изпълнение на територията на друга държава членка през декември м. г., трябва да подадат до 14 януари 2011 г. по електронен път: 1. VIES декларацията за тези доставки; 2. Дневниците за покупки и продажби и 3. Справка декларацията по ЗДДС.

Подаването на ДДС документи по електронен път е услуга на приходната администрация, която спестява време, средства и нерви на бизнеса. За да се ползва обаче, е необходим електронен подпис. Ако представителите на фирма нямат такъв, могат да упълномощят дружество, което притежава електронен сертификат (например счетоводна фирма), да подава декларации от тяхно име по интернет.

Няма коментари: