Страници

17 септември, 2012

Отворено писмо - декларация

От Синдикат на служителите в затворите в България, изразяваме своята подкрепа и солидарност със справедливите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд на българските полицаи, пожарникари и спасители,  като заставаме твърдо в подкрепа на обявените и планирани протестни действия от Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи, с начало 23.09.2012 г.
Настояваме за действия гарантиращи повишаване на професионалния и социален статус, доходите  и  жизненото равнище на държавните служители и работещите по трудови правоотношения в сектор „Сигурност”.
Припознаваме исканията на СФСМВР като свои и тяхната кауза като част от нашата платформа. В тази връзка намираме исканите от СФСМВР законодателни промени за наложителни и в съответствие с европейските и други международни правила.
Приканваме Българската държава  да
приеме за свои партньори активните Синдикални организации в сектора и се вслуша в исканията им да има реални, адекватни на нуждите на служещите в правоохранителните и наказателно-изпълнителните органи, действия,  които уреждат равни права с колегите им от останалите страни на Европейската общност.
Обръщаме внимание, че Държавата носи особена отговорност към секторите обслужващи важни обществени интереси в сферата на сигурността и според нас строгите бюджетни ограничения не кореспондират с поетите от Вас ангажименти за подобряване на социалния ни статус, и поставените цели в битката с престъпността и корупцията. Напротив все по видимото обедняване задълбочават отрицателната тенденция на демотивираност и напрежение сред служителите и задълбочават усещането за несигурност и несправедливост.
След различни по форма действия в защита на социалните и трудови интереси на работещите в Затворите, Следствените арести, Пробационни служби и Охрана на съдебната власт , до този момент , като колегите в МВР  ние получихме единствено напразни обещания.

Няма коментари: