Страници

21 септември, 2012

НСО е като таксиметрова служба

Атака има основателни критики относно законопроектите в сектор „Сигурност”, заяви Венцислав Лаков по време на заседанието на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност към президента. Според него липсва възможност за взаимодействие между службите за разузнаване. Той разкритикува премиера, който e приел изцяло ръководството на военното разузнаване и ДАНС, и получава прекалено много власт за сметка на президента.

Президентът не трябва да се отказва от правомощията си толкова лесно, заяви Лаков и допълни, че Плевнелиев трябва да има
възможността да поставя задачи на службите и военното разузнаване. Тези възможности му се отнемат в сега обсъждания проект.

От най-сериозна работа и доработка  се нуждае Законът за Национална служба охрана, каза още депутатът от Атака и определи НСО като „таксиметрова служба” към държавния глава. Тя вози всякакви  хора и народът е възмутен от многото кортежи -  парадоксално е НСО да вози администрацията на президента, всякакви секретарки и технически сътрудници, каза пред журналисти Венцислав Лаков. Той допълни, че е недомислица НСО да получава чисто полицейски права - да избутва от пътя, да задържа,  да употребява помощни средства. Според него тези неща тряб
 ва да се преработят преди законопроектите да влязат обсъждане в пленарна зала.

Лаков предложи да отпадне охраната на членовете на конституционния съд и тази привилегия да остане само за председателя му.

Няма коментари: