Страници

26 февруари, 2013

Успешни български мениджъри мотивираха студентите да търсят професионално развитие в България

Аз мога
Студенти от трети, четвърти курс и магистри се срещнаха с успешни български мениджъри и чуха техните лични истории за кариерно развитие по време на MySuccess.bg in Education. Третото издание на студентския форум се проведе на 23 февруари в УНСС под надслов „Аз мога повече!“.

Мениджъри в големи компании споделиха своя опит в бизнеса, както и как студентите да приложат научената в университета теория в практиката. Бъдещите специалисти получиха съвети за кандидатстване на работа, изработване на подходящо CV и представяне по време на интервю.

Според Преслав Павлов, HP Global Delivery Center, младите специалисти трябва да бъдат винаги бдителни, будни и упорити, за да постигнат своите
професионалнни цели. Той даде няколко съвета за успешен кариерен път:
  • мислете нестандартно, всяка задача има поне две правилни решения;
  • бъдете адаптивни към промените около вас;
  • имайте ясна визия, а не само цели;
  • бъдете лидери независимо от настоящата ви позиция;
  • търсете нови отговорности, а не чакайте да ви ги дадат;
  • непрестанно инвестирайте в себе си;
  •  старайте се да внасяте енергия в работната среда.

Ивайло Вътев, финансов директор в Аурубис, разказа за перипетите през които е минал, за да достигне до сегашната си позиция. За своята първа работа той споделя, че е подал около 100 CV-та и е получил само 3 отговора. Неговата препоръка към младите е да бъдат търпеливи, автентични и на първо място да си отговорят на въпроса „Какво значи успех за мен?“. Според него успешният лидер се измерва с успеха на целия екип.

За своя почти 20-годишен опит в Кока Кола Хеленик България разказа Пламен Кънев, който сега е директор на отдел „Обслужване на клиенти и развитие на пазара“. „Важно за успеха е да знаеш на къде отиваш и какво искаш да постигнеш“, сподели той. „Трябва постоянно да се питаш готов ли си за утре и да признаеш, че винаги има какво да учиш, без значение на каква позиция си“, допълни съвета си към студентите  Пламен Кънев. Според него един добър лидер трябва да има ясни цели и трезва преценка.

Сред успешните мениджъри, които споделиха своя бизнес опит, беше и предпримачът Стефан Бурев, управител на 6 магазина от верига „Мания“. Неговата формула за успех при стартиране на бизнес е на първо място, човек да започне да мечтае, след което да изкаже на висок глас своята мисия. След това, той съветва стартиращите предприемачи да формулират ясно своята визия и да определят ценностите на своята фирма и да преследват една голяма цел.

Мениджърите представиха пред участниците и възможностите за професионално развитие, което предлагат представляваните от тях компании – стажове и програми за млади специалисти.

По време на MySuccess.bg in Education – Аз мога повече! беше обявено началото на менторка програма по мениджмънт MySuccess Инкубатор за мениджъри, разработена от CISCO Business Institute. В програмата ще могат да участват 10 студенти, избрани чрез конкурс за есе и интервю.

Няма коментари: