Страници

11 октомври, 2013

Синдикат на служителите в затворите поиска спешна среща в НС

Синдиката на служителите в затворите в България
Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) поиска спешна среща с председателите на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, Йордан Цонев и Атанас Мерджанов. Синдиката на служителите в затворите настоява да се свика спешно среща заради бюджет 2014 г. Затова председателя на УС на ССЗБ Иван Петров изпрати писмо с вх. № ПГ- 329-00 17 до НС вчера  Основните искания за срещата са бюджетът за 2014 г., липсата на ефективен диалог между представителите на съответните институции и представляваните от ССЗБ служители и риска от сериозни последици във връзка с
високите нива на социално и професионално напрежение сред служителите в МЛС.
Преди това предвид кризисната ситуация, Управителния съвет на ССЗБ ще проведе закрито заседание, днес, от 12.00 часа, в заседателната зала на ОС"ИН"Сектор "Пробация" гр.Пловдив.

Уважаеми господа, 
Във връзка с обсъждането на проектобюджета на Министерство на правосъдието за 2014г., в частност на проектобюджетите на ГД ”Изпълнение на наказанията” и ГД”Охрана”, се обръщаме към Вас с молбата за провеждане на спешна среща по между ни.
По време на същата, бихме искали да изложим нашите доводи в подкрепа на исканията ни, изразени в писмо до МП с вх.рег.№ 57-00-11 от 13.09.2013г. от Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, както и да аргументираме подробно причини-те, довели до тези искания, тяхната обществената обусловеност и наложителност.
На 04.10.2013г. бе проведена среща между ръководството на Министерство на правосъдието и представители на ССЗБ, по време на която у нас бе затвърдено впечатлението ни за запазване на политиката на неравностойно третиране на служителите в сектор „Сигурност” в отделните министерства, особено що се касае до получаваните от тях социални плащания в различните ведомства. Всички плащания , включително и социалните такива за държавните служители в ГДИН и ГДО остават  най ниски сравнени с тези на останалите служители с подобен статут от сектора „Сигурност“ /Армия , Полиция , Пожарна и др. / въпреки многократните обещания на различните държавни институции ангажирани с проблема през годините .
        Независимо от факта, че изпращаме становища и писма, адресирани до различни институции и ръководства, оставаме с усещането, че усилията ни за провеждане на социален диалог, по време на който да бъдат чути и нашите предложения и аргументи, остават напразни. Проблемите на служителите от двете дирекции – ГДИН и ГДО, с които бихме ви запознали подробно по време на така исканата среща, се задълбочават, не намирайки приемливо за всички страни разрешение.
        Не намираме разумно обяснение и на факта ,че в проектобюджета на МП за 2014год. е предвидено увеличение на заплащането на труда положен от  лишените от свобода предвид обвързването му с МРЗ и нейното няколкократно увеличаване, а за държавните служители осъществявайки изпълнение на наказанията не са предвидени средства нито за индексиране на полагащите им се социални плащания нито на възнагражденията им.Кой служи на Държавата и обществото, държавните служители или престъпниците, които изтърпяват наказания за извършени престъпления против същата тази Държава и българско-то общество ?!? Това е неприемливо за нас и служителите които представляваме !
         Липсата на ефективен диалог между представителите на съответните институции и представляваните от ССЗБ служители, води до огромно нагнетяване на социалното и про-фесионално напрежение сред персонала, което сме на мнение, че неминуемо ще  ескалира до рискови граници и ще доведе до нежелани последици.
         Предвид последното, Ви молим да обърнете необходимото внимание на молбата ни за спешна среща, по време на която бихме искали в условията на диалогичност, чуваемост и равнопоставеност и двете страни да изложим аргументите си по онези най-наболели въпроси от проектобюджета на МП, които ни касаят, и да достигнем до тяхното най-разумно и адекватно разрешение.
           Като разчитаме на Вашето желание за сътрудничество и социален диалог, Ви молим да определите подходящ за Вас ден и час, за провеждането на така исканата от нас среща, по време на която да ни дадете възможност да изложим нашите аргументи и конкретни предложения за разрешаването на най-важните за нас въпроси, които бихме искали да вземете предвид при обсъжданията на бюджета на Министерство на правосъдието, в частта му касаеща бюджета на ГДИН и ГДО.

Предварително Ви благодаря за разбирането и съдействието .

Няма коментари: