Страници

21 май, 2014

България получава 110 млн. евро за повишаване на младежката заетост

Светлана Дянкова
България получава от Европейската комисия 110 млн. евро за повишаване на младежката заетост за периода 2014-2015 г., съобщи днес на пресконференция в Министерския съвет заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова. Тя поясни, че с националното съфинансиране средствата възлизат на 240 млн. лева.
„Финансирането е осигурено с реализацията на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта (НПИЕГМ)”, посочи заместник-министър Дянкова. Тя припомни, че инициативата на ЕК обхваща младежите на възраст до 24 г. включително, а основната дейност при неговото
стартиране е изготвянето на индивидуален план за интеграция на пазара на труда на всеки младеж, въз основа на оценка на неговата пригодност за заетост, като за целта са назначени и обучени служители в бюрата по труда.
Светлана Дянкова съобщи, че в резултат на изпълнението на НПИЕГМ, което стартира в началото на тази година, в сравнение с април 2013 г. безработните младежи до 24 години намаляват с 5417 лица, а делът им е с 1,6 процентни пункта по-малък. Тя подчерта, че през първите четири месеца на 2014 г. младежите, започнали работа в реалния сектор (без субсидия от държавата) са 6392.
Добри резултати са постигнати и в работата с младежи до 29 г. Броят им намалява с близо 7000 от началото на годината, като през месец април той е 68 290. През първите четири месеца на тази година на устойчиви работни места в реалната икономика са устроени близо 15 000 младежи, а още 5453 младежи са включени в субсидирана заетост, включително стажуване и чиракуване.
Националният план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта се изпълнява съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
„На 14 май тази година Комитетът за наблюдение на ОП „Развитие на човешките ресурси” одобри предварително изпълнение на новата оперативна програма за периода 2014 – 2020 г. чрез операция „Младежка заетост”, посочи заместник-министър Дянкова. Тя допълни, че операцията е на стойност 35 млн. лв. и е насочена към включването в заетост на 8000 младежи.
Заместник-министърът на труда и социалната политика съобщи още, че Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” е предупредила директорите на мините в България за опасност от аварии след обилните валежи. Тя подчерта, че ръководителите на 16-те мини в страната е необходимо да предприемат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работещите и за недопускане на аварийни ситуации.
Заместник-министър Дянкова посочи, че в задължителния за всички мини план за ликвидиране на аварии е необходимо да са предвидени конкретни мерки за предотвратяване на наводнения, образуване на свлачища и пропадания, както и за спасяване на хора в случай на наводнение в мината.
За улеснение на ръководствата на предприятията за подземен добив експерти на ИА „ГИТ” им обръщат специално внимание кои са признаците за евентуална бъдеща опасност, както и какви конкретни мерки за защита на живота и здравето на работещите трябва да се предприемат. Като част от рисковите производства този вид предприятия подлежат на периодичен контрол. Той се осъществява на три месеца във въглищните мини и на шест месеца в рудодобивните.

Няма коментари: