Страници

07 май, 2014

Пламен Орешарски: Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ

Ситуацията в Украйна е напрегната от самото начало. Вярно е, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция, в която призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации, специално властите в Украйна да водят по- интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на този конфликт. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в Народното събрание. Попитан дали има заплаха за доставките на газ и горива за България премиерът отбеляза, че се надява заплахата да е хипотетична, въпреки че има различни коментари за рискове по преноса на газ. „Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките. Разбира се, рискът остава в такава ситуация“, добави г-н Орешарски.
На въпрос за лицензите на ЕРП-тата министър-председателят изтъкна, че има законово разписани процедури и те са единни за всички. „В момента, в който те влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече в момента за отнемане на лицензите. Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще
отнеме лицензите. Моите инструкции са били винаги да се спазва законът“, каза министър-председателят.
Попитан дали е възможна актуализация на бюджета в средата на годината, премиерът Орешарски отбеляза, че за първите три месеца няма достатъчно данни, за да се твърди, че ще има актуализация. „Има достатъчно време до края на годината, така че да се стабилизира окончателно приходната част на бюджета. Има достатъчно резерви и в разходната част, така че на този етап да говорим за актуализация е прекалено рано“, каза министър-председателят и добави: „Изглежда, че колегите от опозицията добре разбират от актуализация, те няколко пъти в мандата си правиха актуализации, за разлика от предишни години, когато не са правени актуализации след кризата ’96-‘97г“.
Премиерът каза още, че от години е очевидно, че армията ни има необходимост от повече средства за превъоръжаване. „Работим по този въпрос. Ако не от тази финансова година, за следващите години ще мислим по- сериозно за заделяне на средства за превъоръжаване“, подчерта министър-председателят, като уточни, че към момента големи допълнителни разходи не могат да се направят.
„Всички избори са важни в условия на демокрация. Всеки избор сам по себе си предопределя следващи мандати, независимо дали е на местна власт, централна, или на наше представителство в Европейския парламент. В този аспект и тези избори са изключително важни“, коментира още премиерът по отношение на предстоящия евровот.

Няма коментари: