Страници

29 март, 2008

Строят вятърни генератори край изворите на Огоста

Високо в планината, под самия връх Ком, където господари са слънцето, снегът и вятърът, скоро ще се завъртят перките на огромни вятърни генератори. Те ще произвеждат енергия без да увреждат природата. Технологията е класическа, изпълнението обаче е напълно съвременно. Подобни генератори от десетилетия произвеждат еленергия в Холандия. Проектът край село Дълги дел ще се реализира от чуждестранни инвеститори. Община Георги Дамяново участва в него с аортна вноска, тоест осигурява терена за генераторите.
Всеки от тях ще е с диаметър 100 метра и всяка перка ще е с такава дължина. Монтажът на техниката започва това лято в Чобан кория. Надморската й височина е над 1000 метра, вятърът никога не стихва и само в късите юлски нощи може да се усети дъха на лятото. Оттук тръгват най-мощните извори на Огоста. На няколко километра само е известният извор Конярски кладенец. Легендата разказва, че тук нощували керванджиите, натоварили златото, събрано в бързеите на Огоста от раята.
Една нощ, след дълъг преход, голям керван спрял край извора. Разгорещените коне утолили жаждата си от него. На сутринта всички били мъртви. Защото, водата в извора е недокосната от слънцето, това е снегът от Ком, превърнат в кристални капки.

Няма коментари: