Страници

11 септември, 2014

ЕК изрази готовност да действа бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми

Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан
Европейската комисия изрази готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми. Това стана ясно на среща в Брюксел между заместник министър-председателя по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан. В срещата участва министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. „Първата ни задача е да намерим решение за спрените ни програми“, заяви по време на разговора комисар Хан.
Като „силно окуражително за България“ определи посланието на срещата вицепремиерът Илияна Цанова. „Получихме не само уверение, че Комисията ще
действа максимално бързо, но начертахме и план за действие. Ако изпълним посочените стъпки, има реална възможност плащанията да бъдат възстановени в края на октомври или началото на ноември“, коментира вицепремиерът. Разговорът на политическо ниво беше предшестван от обсъждания на експертно равнище по-рано тази седмица.
„Големият успех, който постигнахме днес, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие“. Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма „Околна среда“. Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията“, подчерта вицепремиерът Цанова. Мотивацията на България да намери най-доброто решение се потвърждава и от насочените от правителството средства в размер на 750 млн. лева за финансиране на разходите по програмите, за което комисар Йоханес Хан беше информиран.
По време на срещата бе потвърдено също така, че финансовата корекция по оперативна програма „Околна среда“ от 9,5% ще бъде наложена само върху идентифицираните 239 проблемни договора за възлагане на обществени поръчки на обща стойност 1,609 млрд. лева. Финансовата корекция в размер на 153 милиона лева ще бъде пренасочена за финансиране на други проекти. Съгласието на България с тази корекция ще даде увереност на Европейската комисия, че възможни нарушения, допуснати при провеждането на процедурите за възлагането на тези договори, няма да доведат до възстановяване на неправомерни разходи. Същевременно, програма „Околна среда“ ще разполага с тези средства за финансирането на други проекти.
Комисар Йоханес Хан постави акцент върху необходимостта България да покаже ефективното функциониране на системите за управление и контрол. Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова съобщи, че в седмицата между 15 и 19 септември България ще изпрати своята официална позиция-отговор на писмото на ЕК с препоръки относно системите за управление и контрол. Тя допълни, че се подготвя и сертификат за разходите по програма „Околна среда“, който ще бъде представен на сертифициращия и одитиращия орган не по-късно от 19 септември. С проверката на извършените процедури за верификация на разходите, включени в този сертификат, службите на Комисията ще се уверят, че са въведени ефективни и резултатни контроли, които откриват нарушенията и остойностяват корекцията, каза министър Жекова. Тя съобщи още, че вече са извършени плащания към бенефициентите в размер на 89 млн. лева.
В Брюксел вицепремиерът Илияна Цанова посочи, че страната ни е изправена пред сериозни предизвикателства не само по отношение на усвояването на достатъчно средства, за да бъде намален рискът от загуби, но и поради необходимостта това да бъде постигнато при стриктна бюджетна дисциплина и строги фискални параметри. „Спазваме всички изисквания за добро финансово управление на бюджета на ЕС, постоянно развиваме системите си, за да осигурим ефективен контрол, който да гарантира правилността и законосъобразността на разходите, предявени към Комисията, както и тяхната своевременност“, коментира в заключение вицепремиерът Илияна Цанова.

Няма коментари: