Страници

05 септември, 2014

Качеството на образованието трябва да се превърне в национална доктрина, заяви премиерът Георги Близнашки в Чипровци

премиерът Георги Близнашки в Чипровци
"В навечерието на Съединението не мога да бъда никъде другаде, освен на този празник на българщината". Това каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си към участниците в научната конференция с международно участие "Българското образование през вековете", която се провежда в Чипровци. Форумът е по повод 390-годишнината от създаването на Чипровското училище.
Свободолюбието и почитта към просветата са очертали облика на немалко български краища и един от тях е Чипровският, каза премиерът в словото си. Той припомни славата на
Чипровци като център на книжовността и на възрожденския дух. Първата българска печатна книга на новобългарски език - "Абагар" - е на чипровския възпитаник Филип Станиславов, а Чипровското училище е открито в далечната 1624 година, припомни проф. Близнашки. По думите му, просветителската дейност на българите от Чипровския край определя самочувствието им на истински европейци и ги поставя на европейската карта дори в онези трудни времена. Премиерът припомни още, че Чипровското училище определя светския модел на българското образование, а впоследствие прераства в първото висше училище у нас, наречено "Семинариум".
Пред участниците в научния форум проф. Георги Близнашки подчерта, че доброто образование на децата е базисна българска ценност, а качеството на образованието трябва да бъде национален приоритет, който да се превърне в национална доктрина. "Без образовано население нацията би обезличила своята демократична идентичност и способностите си да създава национално богатство. Именно образованието е критерият, който открива пътя за успех в едно общество от свободни граждани. Не произходът и богатството, а стремежът към познанието е пътят към успеха от Възраждането до наши дни", категоричен бе премиерът.

Няма коментари: